Fotograf – utrustning

För en professionell fotograf är utrustningen inte det som spelar störst roll, även om bra utrustning underlättar arbetet avsevärt. Bra utrustning är viktigt, men ännu viktigare är det att man faktiskt använder den utrustning man har på rätt sätt så att man kan utnyttja den fulla potentialen. Som fotograf är alltså kunskapen om den egna utrustningen det som är mest värdefullt.

Varje fotograf behöver först och främst någon sorts kamera. Vilken kamera man ska välja beror helt och hållet på vad man ska använda den till eller vilken prisklass man siktar på.

I dagens samhälle finns det mängder med olika kameror, men grundidén är samma för alla. En kamera är en ljustät kammare. I ena änden sitter ett objektiv, och i andra änden finns det någon form av ljuskänsligt material. Bilden man tar projiceras på detta material, och kan därefter reproduceras till ett fotografi.

Det finns även en hel rad olika tillbehör och hjälpmedel som underlättar ditt arbete som fotograf. Till exempel finns det ett flertal olika objektiv och blixtar som alla fyller olika funktioner.

För att undvika suddiga bilder kan det vara bra att ha ett stativ och en fjärrutlösare till kameran.  En reflektor kan också vara användbar. Den hjälper dig att få ett jämnt och normalt spritt ljus när du fotograferar.