Fotograf på fritiden

Ordet fotografi har sina rötter i grekiskan och betyder i stort sett ’måla med ljus’. Som fotograf har man möjligheten att i bildform bevara ett speciellt ögonblick eller tillfälle.

Att professionellt arbeta som fotograf kan vara besvärligt. Det finns många talangfulla fotografer, och inte alltid så många jobb, och de jobb som finns kräver ofta någon form av utbildning. Kanske tycker du om att fotografera, men hellre vill ha fotograferingen som en hobby vid sidan av ditt jobb.

Den tekniska utvecklingen för kameror och fototillbehör fortsätter att rusa framåt, och detta gör att även du som bara är fotograf på fritiden har råd med bra utrustning. Allteftersom den digitala tekniken med minneskort istället för film har utvecklats så har det öppnat möjligheter för hobbyfotograferna. Man behöver inte vara rädd för att misslyckas, utan man kan istället experimentera med olika inställningar på kameran och ta i stort sett hur många bilder som helst. De dåliga bilderna raderas lätt med endast en knapptryckning.

Som professionell fotograf är det bra om man har lite djupare kunskap om kameror och hur de fungerar, men som hobbyfotograf räcker det att man lär sig ett fåtal grundläggande fototips. Många kameror har färdiga inställningar som man som fotograf tacksamt kan använda sig av.