Fotograf under ytan

Havet är något som intresserar och väcker förundran i många. Trots att det är så nära oss så vet vi egentligen inte så mycket om det. Traditionell fotografering i all ära, men när de allra första undervattenskamerorna kom öppnade det upp en hel värld av nya möjligheter för dig som fotograf.

Som fotograf är en av de viktigaste sakerna att tänka på under vattnet kameran. Det finns olika alternativ. Antingen så kan man använda en kamera som från början är utformad för att klara vatten, eller också kan man införskaffa ett vattentätt undervattenshus till sin kamera. Givetvis finns det både för- och nackdelar med båda alternativen, och varje fotograf har sin favorit. Generellt sett kan man dock säga att alla kameror fungerar bäst i manuellt läge under vatten.

Fotografering under vatten sker ofta i samband med dykning, vilket ställer extra krav på dig som fotograf. Det är viktigt att man behärskar dykning eller snorkling, dels för säkerhetens skull, men också för att en erfaren dykare inte rör upp sand från botten eller skrämmer fiskarna. Det gör att om du som fotograf ofta kan ta bättre bilder.

Är du fotograf och ska resa på semester kan det vara ett bra tillfälle att prova undervattensfotografering utan att lägga ner mycket pengar på utrustning. Vid många turistorter finns det båtar med genomskinlig glasbotten som ger dig möjlighet att fotografera under vattnet utan att ens bli blöt. Många turistorter erbjuder också vattentäta engångskameror till ett billigt pris.

För att lyckas med fotografering under vattnet är det viktigt att man som fotograf inser att vatten absorberar ljus annorlunda än luft.  Tar man bilder under vatten blir de ofta blågröna till färgen. Det beror på att det röda ljuset från solens strålar absorberas redan på ett par meters djup.

Vatten är dessutom ofta grumligt, och ju djupare man befinner sig, desto mörkare är det.  Ljuset i vattnet är för svagt inte bara när det gäller intensitet, utan även färg. Därför kan en blixt hjälpa dig att få mer färg i dina bilder. För att färgerna ska bestå måste man som fotograf befinna sig på 1,5 meters avstånd från objektet. Blixtljusets väg från kameran och tillbaka blir då tre meter. Generellt sett kan man säga att bilderna blir bättre och klarare ju mindre vatten som befinner sig mellan motiv och kamera.

I början kan det vara en utmaning för dig som fotograf att få till snygga bilder under ytan, men med övning så lär man sig till slut.